Opel - Grand Sport İnjection



           Opel firmasını çoğu kişi bilir. Türkiye'de tutulan, sevilen bir otomobil markasıdır Opel. Almanya'da kurulduğu dönemlerde dikiş makinaları ve bisiklet üreten bir kurumdu. Sonralarda Amerika' da kurulan General Motors bünyesine satılarak otomobil üretiminde çığır açtı. Dünya' da ürettikleri otomobillerle ses getiren bir firma haline dönüştü. Birkaç sene öncesinde de iflas bayrağını çeken General Motors Opel'i satma kararı aldı. Opel satılığa çıkarıldı.
     Türkiye' de o sırada yerli otomobil çalışmaları sürdürüyordu. Opel'e dişli rakiplerinden fransız devi Peugeot talip çıktı ve gerekli uzlaşmalar sağlandıktan sonra Opel rakibine satıldı. 2000 yılından sonra Opel'in General Motors bünyesindeyken spor modellerine verdiği bir isim vardı: 'OPC'. OPC’nin açılımı; Opel Performance Center’dir (Opel Performans merkezi). Opelin Opc modifikasyonlu araçlarının versiyon uzantılarında kullanılır. OPC araçlar daha performanslı araçlardır. Opc Opel’in zengin teknolojik ve güçlü yanıdır. Motorlar daha performanslı koltuklar daha ergonomik iç gövde, daha estetik ve işçilik kalitesi yüksektir ama her şey performansa dayalı bir sisteme göre dizayn edilmiştir. Asıl önemli olan 2000 yılından önce Opel markasının spor modellerine verdiği isimdir...


     GSİ Ruhu Devam Edecek

      GSi yani Grand Sport İnjection kısaltmasının yaratıcısı Opel, 1987 yılında 2.0lt I4 silindir, üstten çift eksantrik (DOHC), 16 supap, çok noktadan enjeksiyonlu (MPI) atmosferik-benzin 150ps güce ve 196nm torka sahip C20XE kodlu motoru piyasaya sürdü. Bu motor oldukça performanslı ve dayanıklı bir motordu ve Opel’in 90’lı yıllarda fırtına gibi estiği başta Astra GSi olmak üzere Vectra GT ve Calibra modellerinde de kullanıldı. Cosworth tarafından elden geçirilen bu motor esas olarak yarış modelleri için tasarlandı ve modifikasyona yatkınlığı ile nam saldı. Sahip olduğu Forged yani dövme pistonlar bile ne kadar yüksek potansiyele sahip olduğunu gösteriyordu. Motorun ürettiği güç ve tork ise ön tekerleklere 5 ileri manuel şanzıman ile aktarılıyordu. 

       Peugeot firmasına ait olan Opel, bundan sonra ki üreteceği spor modellerini eskiden olduğu gibi GSİ ismi ile piyasaya sürecek. Satıcılar bu sport modelin, şuan durgun olan piyasayı ve satış rakamlarını eskisi gibi arttıracağına inanıyor. Ülkemizde Opel'in D segmentinde bulunan İnsignia modeli daha Gsi kasasıyla satışa sunulmadan ve bayilere yeni yeni gelirken, 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sayın Ekrem İmamoğlu'nun koruma araçları kısmında yerini almış durumda.(https://www.youtube.com/watch?v=zruP7hMwIPY)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bakkal Amca ile Röportajımız

Çile Bülbülüm Çile